Teek Out

Voorkom tekenbeten, voorkom de ziekte van Lyme

Het is lente en dat betekent dat het steeds mooier weer wordt. Heerlijk! Maar… dat vinden teken ook. Zij voelen zich zo thuis in ons klimaat, dat zij onze natuurgebieden overspoelen met hun kriebelige aanwezigheid. Maar let op! Teken komen niet alleen in natuurgebieden als bos, heide en duinen voor: ook dichtbij huis zoals in parken, groenstroken, langs de slootkant en zelfs in onze eigen tuin wemelt het van de teken.

Elk jaar worden in ons land ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 25.000 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Daarvan houden 1.000 tot 2.500 mensen langdurig klachten, er zijn mensen die belanden zelfs in een rolstoel. Kinderen lopen meer risico. Om die reden spant ook Stinafo - Stichting Nationaal Fonds Het Gehandicapte Kind - zich in om de ziekte van Lyme te voorkomen.

‘De ziekte van Lyme heeft mijn leven overhoopgegooid’

Lees hier het interview met Suzanne die op haar 19e tijdens een werkvakantie in een bos in Zweden werd gebeten door een teek. Nu, zes jaar later, ondervindt ze hier nog steeds de enorme gevolgen van.

Lees het interview

Handig om te hebben

 Kijk hier waarom:

Gratis teek out card

"Voorkom veel ellende met jouw gratis Teek Out Card"

Kleurwedstrijd

He, doe jij mee met de kleurwedstrijd? Download één van de kleurplaten en kleur hem in. Stuur jouw ingekleurde kleurplaat op en maak kans op een zacht apenknuffeltje.

Kleurplaat 1 Kleurplaat 2

Win een knuffel

 

Ziekte van Lyme

Een op de vijf teken draagt een bacterie bij zich (Borellia burgdorferi) die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Meestal is de besmetting zichtbaar (maar niet altijd!) door een rode ringvormige huiduitslag op de plaats van de beet en een grieperig gevoel. Met een antibioticumkuur is de ziekte meestal goed te behandelen. Maar als het onbehandeld blijft kun je na weken of maanden pijn in armen of benen krijgen, dubbel gaan zien, flauwvallen of hartritmestoornissen ontwikkelen. Jaren na de besmetting kan het nog leiden tot chronische huidproblemen, gewrichtspijn en ernstige loop- en oriëntatieklachten.

 

Gevaar voor Volksgezondheid

De ziekte van Lyme en andere tekenbeetziekten vormen een toenemende bedreiging voor de volksgezondheid. De kennis schiet tekort, testen zijn onnauwkeurig en de klachten chronisch zo concluderen internationale wetenschappers.

Hoe kan dit?

Kinderen lopen meer risico op Ziekte van Lyme

Ongeveer een kwart van alle tekenbeten wordt opgelopen door kinderen van 0 t/m 17 jaar. Reden dus om je kinderen altijd goed te controleren. Een tekenverwijderaar op zak is geen luxe.

Teken leven net als muggen van bloed. De teek bijt zich vast in je huid en zuigt bloed uit je lichaam.

Hoe is een teek te herkennen?

Teken zien eruit als een klein plat spinnetje. Ze zijn echt piepklein, zo klein als een maanzaadje (0,5-3 mm) en ze vallen nauwelijks op wanneer ze over je huid lopen.

Een teek die zich vast heeft gebeten trekt zijn pootjes wat in en lijkt op een moedervlekje, een wratje, een korstje of een klein bloeduitstortinkje. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een doperwtje. Waar een muggenbult meestal flinke jeuk veroorzaakt, merk je van een tekenbeet echter meestal niks…

Waar bevinden teken zich?

Teken zitten onder meer in de strooisellaag van de grond (zoals bladeren), op gras, planten en struiken en in bomen. Ze kruipen op je lichaam of kleding als je door de natuur wandelt of in de tuin werkt of speelt.

Een teek zoekt vervolgens het liefst een warm plekje op je huid: in je oksel, knieholte, liezen of navel, tussen je tenen of billen, op je hoofd of in je nek. Bij baby’s is ook het luiergebied favoriet. Omdat kinderen kleiner zijn dan volwassenen, komen tekenbeten bij kinderen relatief vaak in het hoofd/halsgebied voor.

Welke maatregelen kun je tegen teken nemen?

Maatregelen

Wanneer komen teken het meest voor?

 

Teken zijn het gehele jaar actief maar vooral in de periode van maart/april tot en met september/oktober: van de lente tot ver in de nazomer dus.

Toch een teek gevonden? Wat nu?

Hoe een teek te verwijderen

Gratis teek out card

Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn 500 gratis Teek Out Cards beschikbaar. Op = op! Zo lang de vooraad strekt. 

 

Jouw gratis teek out card

Meer informatie

Voor meer informatie over de ziekte van Lyme verwijzen we graag naar de site van de RIVM.

  • ANBI
  • Centraal Bureau Fondsenwerving
  • Vriendenloterij
  • helpfreely
  • whydonate