Veiligheid in en om het huis

Wat kun je zelf doen?

Tips voor een veiliger huis.

Voorkom dat uw kind een ongeluk krijgt in huis

Voorkomen is beter dan genezen! Iedereen kent dit gezegde wel. Dit geldt zeker wanneer na een ongeval sprake is van blijvend letsel. Stinafo zet zich in voor het welzijn van gehandicapte kinderen en om te voorkomen dat gezonde kinderen gehandicapt raken. Veel handicaps komen tot stand op de momenten van onoplettendheid, of doordat men er gewoon niet op bedacht was dat een situatie voor kinderen gevaar kon opleveren. Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u deze meest voorkomende (huis) ongelukken voorkomen.

 

1. Een kindveilige badkamer

Op een natte badkamervloer ligt het gevaar van een nare glijpartij altijd op de loer. Hoewel kinderen gewend zijn om te vallen, geeft de harde badkamervloer wel andere risico’s. Met een antislipmat kan een val vaak makkelijk worden voorkomen. Verder is het natuurlijk belangrijk om kinderen te vertellen om voorzichtig te doen en bijvoorbeeld niet te gaan rennen of springen op een natte vloer.

Let er verder op dat er geen elektrische apparaten voor het grijpen liggen en al helemaal niet in de buurt van water. Controleer, wanneer uw kind in bad of onder de douche gaat, altijd even de temperatuur en de diepte van het water. Neem deze simpele handelingen op in uw routine en u voorkomt een hoop leed!

 

2. Een kindvriendelijke inrichting van uw huis

Denk goed na over de plaatsing van salontafels, lage bankjes, poefen en andere lage meubels. Kinderen kunnen hier gemakkelijk aan blijven hangen of een lelijke stoot tegen het hoofd krijgen. Ook steile trappen en slecht verlichte ruimtes kunnen een gevaar vormen. Let goed op de omgeving van jouw kind en zorg dat deze veilig is. 

 

3. Uit bed vallen van uw kind

Veel bedden hebben al ingebouwde bescherming tegen het uit bed vallen. Maar een bedrek voorkomt op een eenvoudige wijze dat u kind uit bed valt en zichzelf daarmee ook bezeert.  Mocht uw kind vaker uit bed vallen, let er dan op dat de ruimte naast het bed ook vrij is, zodat het hoofd niet wordt gestoten aan een tafeltje of scherpe hoek. 

 

4. Voorkom brandwonden

Het aanraken van de warmwaterleiding in de badkamer of keuken, kan leiden tot een eerstegraads brandwond, of erger. Een veiligheidskraan wordt aan de buitenkant nooit heter dan het warme water dat uit de kraan stroomt. Ook is het mogelijk een maximale temperatuur van de kraan in te stellen met een temperatuurbegrenzer mocht het een kraan zijn die u kind zonder supervisie gebruikt. Let ook op het laten slingeren van aanstekers, lucifers en andere brandbare producten. Huisbranden beginnen vaak klein en kunnen gemakkelijk worden vermeden.

 

5. Voorzichtig opbergen van gevaarlijke voorwerpen

Laat nooit kleine (gevaarlijke) voorwerpen slingeren binnen handbereik van uw kind. Knoopbatterijen zijn vooral gevaarlijk (deze kleine, platte batterijen zijn makkelijk in te slikken) net als plastic zakken. Zorg er ook voor dat schoonmaakproducten en geneesmiddelen systematisch op een hogere plek zijn opgeborgen in een kast die ook op slot gaat. Voorzie ook stopcontacten van een kinderbeveiliging en sluit gevaarlijke plaatsen zoals een trap af met een hekje. Zo worden ongelukken gemakkelijk vermeden.

Breng uw zoon of dochter vooral vanaf jongs af aan bij wat de regels zijn voor een veilige omgeving. Zodat zij ook weten wanneer zijn voorzichtig moeten handelen. Zo kunnen ze veilig spelen en genieten van hun kindertijd.

  • ANBI
  • Centraal Bureau Fondsenwerving
  • Vriendenloterij
  • helpfreely
  • whydonate