Wintertijd! Hoe zichtbaar is uw kind in het donker?

Voorkom ongelukken en blijvend letsel

Het is alweer zo ver, vanavond gaan de klokken allemaal een uur achteruit. De wintertijd gaat in. Heerlijk dat het ’s avonds iets langer licht is, maar het betekent ook dat het ’s ochtends langer donker blijft. Dus ook wanneer jouw kind op de fiets naar school stapt. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken als ze niet goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Soms zelfs met blijvende handicaps als gevolg. Gelukkig zijn er eenvoudige tips om u kind goed verlicht op weg te helpen!

Verlichting

Stinafo Veilig Verkeer Verlichting

 

Het lijkt erg logisch, maar moet toch even genoemd worden. Controleer voordat uw kind weg moet dat alle lichten op de fiets het goed doen. Leer hen ook om zelf aan te geven als de lichten stuk zijn of nieuwe batterijen nodig hebben. Daarnaast is het van belang dat ze ook weten dat bij schemering lichten op de fiets ook van belang zijn.

Kledingkeuzes

Stinafo Veilig Verkeer Kleding

Een vrij gemakkelijke manier om de zichtbaarheid op de fiets te vergroten is door de juiste kleding keuzes. Ontwijk geheel zwarte of donkergekleurde outfits, want deze zijn het minst zichtbaar. Probeer jouw kinderen op weg te sturen met fluorescerende of felle kleuren aan. Reflectiestrepen op bijvoorbeeld de handschoenen of broekspijpen zijn aan te raden. Kies voor jouw kind daarom een mooie winterjas met een aantal reflecterende strepen, of trek een reflecterend hesje over de jas aan.

Is de fiets zichtbaar?

Stinafo Veilig Verkeer Zichtbaarheid

Naast de fietser is het vooral van belang dat de fiets van uw kind goed zichtbaar is in het donker. Er zijn vrij eenvoudige manieren om ervoor te zorgen dat de fiets goed zichtbaar is. Het kan geen kwaad om nog even een controle te doen om te kijken of de fiets van uw kind hier nog steeds aan voldoet en dus klaar is voor het nieuwe seizoen.

Controleer bijvoorbeeld of het achterspatbord van de fiets wit is, zodat deze duidelijk is. En loop ook de reflectoren van de fiets na, deze zitten op de trappers, bagagerek en rond de wielen, om ervoor te zorgen dat deze allemaal aanwezig en heel zijn.

Neem de tijd

Stinafo Veilig Verkeer Neem de Tijd

Zorg ervoor dat de kinderen goed op tijd van huis zijn om op hun bestemming te komen. Door haast op de fiets te voorkomen zorg je ervoor dat er geen overhaaste beslissingen gemaakt worden en dat er aan de verkeersregels wordt gehouden. Dan is de kans minder dat ze door rood heen fietsen of zonder te kijken oversteken waardoor een auto mogelijk niet genoeg tijd heeft om te reageren.

Wij hopen dat u nog even kan genieten van het uurtje extra slaap vanavond. En blijf veilig op de weg!

  • ANBI
  • Centraal Bureau Fondsenwerving
  • Vriendenloterij
  • helpfreely
  • whydonate